Ruud Vermaat Duivensport Driehuis NH

U bevindt zich hier:Home > Opvoeding > Nestspel


Nestspel

Het nestspel is toch het mooiste spel met de duiven je hebt meer contact met je duiven, via diverse trucjes is er meer uit de duiven te halen. Ik dacht dat het ook een nadeel kon hebben doordat je minder met je duiven kan spelen i.v.m. de standen van de duiven. Maar dit is absoluut niet waar nestduiven kunnen op diverse neststanden worden ingekorfd. Ze gaan bij ons op de kleine jongen in de mand maar ook op 10 dagen eieren, maar ook op over broed en drijven. We hebben ook geprobeerd of het traditionele weduwschap wat voor ons is maar dat ligt ons niet, tevens is het jammer dat dan de duivinnen minder tot hun recht komen.

Voordat ik naar mijn werk ga, worden de duiven gevoerd. Ik laat om 15:30 uur de nestduiven los en ik haal ze om 16:45 uur binnen. Wij halen alles van het nest af. Ze moeten zeker een half uur wegtrekken en dan om het huis vliegen. Als er jongen liggen in de nesten, dan wordt er driemaal daags gevoerd bij de kwekers, steeds kleine beetjes geven dan blijven ze voeren en morsen ze het minst. Tevens heeft dit als voordeel dat je zo geen spuiters krijgt daar er met mate wordt gedronken. We maken het voer aan met kweekolie en strooien daar over een eetlepel Jongdierpoeder. Het nestspel spelen we met 28 koppels, we spelen meestal het hele koppel zodat we de broedbakken kunnen afsluiten.

De jongen worden om 17:30 uur losgelaten, deze moeten ook een half uur tot drie kwartier wegtrekken, zodra zij op het dak van het huis vallen worden ze binnengehaald, dit om te voorkomen dat ze wat oplopen en tevens om te leren luisteren. Wij brengen de jongen duiven zelf veel weg om ze af te richten. Dit geeft een betere opleiding en inzicht. Je kan zelf bepalen wanneer ze worden weggebracht. Hierdoor houdt je ze langer vrij van kinderziektes. Zijn de jongen afgespeend zetten wij 10 dagen achtereen een waterpan aangevuld met S.G.R. volgens de verhouding op de fles en daar na 3 per week met de zelfde verhouding. U zult verbaast staan van het resultaat.
Wij spelen alleen de tweede tour met de jongen daar er tijdens de eerste tour te veel inversie is, dit geeft veel verliezen.

Vergeet niet dat u de late jongen in de wintermaanden africht door u zelf, anders heeft u er volgend jaar niets aan en ben je ze zo kwijt. Wel laat ik de laatste 2 jaar ze dag en nacht los en kunnen zelf bepalen of ze willen vliegen, wat mij opvalt is dat ze 's morgens vroeg ( 05:45 uur ) als ik buiten kom in het donker al buiten zijn. Verder valt mijn op dat ze veel attenter zijn daar ze de gehele dag moeten opletten, op de roofvogels. Ik verspeel hierdoor minder duiven.

Vanaf de winter van 2007 heb we de late jongen 6 weken achter elkaar met diverse liefhebbers in een container ´ karretje ` weggebracht, het voordeel was dat alle liefhebbers verder woonde dan ik. De duiven vallen uit de klad of moest op eigen kracht vanuit de kop van Noord-Holland terugkeren, volgens mijn is er geen betere opleiding. Dit gaat een vervolg krijgen, maar dan het gehele seizoen door al vanaf mei iedere week met de Pyreneeën club uit Egmond aan de Hoef.

Wij raden een ieder aan om zeker twee keer per week de duiven te lappen nadat ze 's avonds zijn uitgevlogen om het hok en daarna van voer voorzien, dit bevordert de conditie en ze oriënteren zich sneller tevens maak je ze scherper.

Men roept altijd wat voor doping gebruikt die liefhebber, neem van mijn aan met nestspel doe je aan mentale doping hiermee kan je het beste uit de duiven halen. Er zijn diverse trucjes.

Trucjes:

* De trucjes die we met de nestduiven doen verschillen per duif. We hebben de mazzel dat we elk jaar wel een koppel hebben van 2 duivinnen en 1 doffer, hiermee kan je verschillende vluchten spelen doordat de duivinnen vaster op het nest liggen. Vaak liggen ze met ze tweeën op het nest. Dan haal ik ze eraf en sluit dan de nestbak voor de helft zodat de doffer alleen op het nest kan liggen. Dit werkt stimulerend voor duivinnen, ik laat ze dan uitvliegen met open raam.

* Een duivin geheel klaar maken voor een vlucht begin ik een week van te voren met een blok hout onder de broedpan te zetten waardoor ze met haar hoofd tegen het plafond zit. Dit geeft vastigheid daar ik elke keer een beetje snoepzaad of tovo neerleg waardoor ze dan van het nest afkomt. Dit stimuleert de vastheid op het nest en drang naar de eieren of het jong.

* In het voorseizoen als ik meerdere koppels voorbereid en het weer is nog kil dan zet ik een warm houdplaatje onder de broedschaal waardoor de vorm meer oploopt, pas wel op dat de eieren niet uitdrogen besproei ze af en toe met een beetje water. Dit geldt ook bij zo'n warme zomer zoals die van 2003 + 2006.

* Zorg dat de duiven na het uitvliegen goed eten, doe ze in de mand en breng ze 2 á 3 maal de laatste week voor de vlucht weg laat ze bij schemer los. Zodat ze een kans hebben om toch thuis te komen.

* Om nestduiven toch in de veren te houden, dit is mogelijk door ze aan de snavel te houden. Hiermee wordt bedoeld de duiven jongen te laten voeren, waardoor ze geen pennen en dekveren gooien.

* Om een laat jong uit te wennen maar die eigenlijk te rijp is. Moet je de middelste twee staartpennen verwijderen, hierdoor raakt hij uit zijn evenwicht en gaat hij niet de lucht in en krijgt hij meer kans de omgeving te leren kennen. Je kan ook met schilderstape om de laatste 4 slagpennen vastplakken aan beide zijde, waardoor het rijpe jong niet zo snel de lucht in zal gaan. Het is ook mogelijk de jongen langer op het hok te houden door de pennen in te smeren met groenezeep, waardoor ze niet de lucht ingaan.

* Om de duiven tijdens het uitlaten toch te laten vliegen. Geef ze bij koud weer een klein beetje hennep en bij warmweer wat of paddy voor het vliegen. Dit houd ze zeker langer in de lucht.

* Het gebeurd ons allemaal wel eens dat er een duif bij het inkorven uit de mand ontsnapt, als eerste het licht uitdoen in het inkorflokaal. Loop in het donker naar de duif steek u linkerhand omhoog en pak hem met de rechterhand. De duif kan in het donker best zien maar is mindersnel met reageren in het schemer. Hierdoor kan u de duif zonder te beschadigen vangen in het inkorflokaal.

Contactgegevens

Driehuizerkerkweg 88
1985 HC Driehuis N.-H.
Tel.              0255533096
Mob: +31 (0)623439904

nach oben